Download
Volg ons
MVO VERSLAG 2015

Duurzaam ketenbeheer

Van graan tot kraan
Tot nu toe hebben we het in dit jaarverslag vooral gehad over hoe wij de negatieve effecten van onze eigen brouwproces proberen te verkleinen en de positieve effecten willen versterken: hoe we ons water- en energieverbruik reduceren en hoe wij binnen Bavaria en Brabant met elkaar omgaan.

Maar de brouwerij is slechts één van de schakels tussen de boer die brouwgerst verbouwt en de consument die geniet van een welverdiende Bavaria. Een onmisbare schakel, dat wel, maar de rest is net zo belangrijk. Al deze schakels samen noemen wij onze productie- of waardeketen, in de wereld van het bier ook wel van graan tot kraan genoemd.

Bier bestaat uit water, gerst en hop. Onze keten begint bij het verbouwen van deze natuurlijke ingrediënten. Ons natuurlijk mineraalwater winnen we zelf, gerst en hop worden ingekocht bij leveranciers. Onze gerst is grotendeels afkomstig uit Noord-Frankrijk en wordt per schip naar onze mouterij (Holland Malt) in Lieshout vervoerd. Daar wordt gerst tot mout verwerkt en rechtstreeks aan de brouwerij geleverd via een intern transportsysteem. Hop geeft bier haar karakteristieke bittere smaak en wordt geïmporteerd uit Duitsland en de Verenigde Staten.

Ons gebrouwen bier wordt getransporteerd over weg, spoor en water en via retail en horeca in meer dan 120 landen verkocht aan de consument, de eindgebruiker van het bier waar wij zo trots op zijn. Samen met verpakkingsproducenten zijn wij altijd op zoek naar de beste oplossing: onze verpakkingen moeten niet alleen duurzaam geproduceerd en herkenbaar zijn, maar op de eerste plaats garanderen dat ons bier ongeschonden de consument bereikt.


bavaria_infographic_keten-1.jpg

Indirecte invloed
Binnen én tussen al deze schakels worden grondstoffen verbruikt: energie voor transport en de productie van glas en blik, water en mineralen voor het verbouwen van gerst en hop. Het werk wordt door mensen uitgevoerd en in iedere schakel ontstaat afval. Dit zijn de indirecte effecten van onze eigen bedrijfsactiviteiten. Wij hebben de ambitie om niet alleen onze eigen brouwerij duurzaam te optimaliseren, maar ook onze positieve bijdrage aan de maatschappij via de keten te vergroten.

Dit doen we door samen met onze leveranciers het goede voorbeeld te geven. Als familiebedrijf vinden wij het vanzelfsprekend om langdurige relaties aan te gaan met onze leveranciers. Door het opbouwen van wederzijds vertrouwen kan meer bereikt worden. Dit is voor ons de basis van duurzaam ketenbeheer. Wij richten ons hierbij op vier onderwerpen: duurzame grondstoffen, energie-efficiënte verpakkingen, multimodale logistiek en aansturing van leveranciers. Daarnaast streven wij naar maximaal hergebruik van onze eigen rest- en afvalstromen