Download
Volg ons
MVO VERSLAG 2015
Terug naar overzicht

Waterbesparing

Onze nieuwe fustenlijn is sinds december 2015 operationeel. Fusten worden op deze nieuwe lijn door robotarmen gereinigd en afgevuld. Verliezen van warm water en bier worden hiermee sterk verminderd ten opzichte van een traditionele lijn. Het resultaat is een lager water- en energieverbruik per hectoliter gebrouwen bier.

Het waterbesparende effect van de fustenlijn is dit jaar helaas geneutraliseerd door spoelverliezen na een noodzakelijke reparatie van een beschadigd zandfilter en efficiëntieverlies als gevolg van uitbreiding van ons productportfolio. De vraag naar speciale bieren en 0.0%-dranken blijft toenemen. Onze productielijnen zijn hier nog onvoldoende op afgestemd, waardoor we gemiddeld meer water verbruiken voor het reinigen van de lijnen. Op de korte termijn willen wij dit oplossen zonder uitbreiding van onze lijnen. Daarom wordt komend jaar onze productieplanning verder geoptimaliseerd.

De maatregelen van het afgelopen jaar hebben geresulteerd in een specifiek waterverbruik (de hoeveelheid water wat nodig is om 1 hectoliter bier te brouwen) van 3,9 hectoliter per hectoliter bier, gelijk aan het verbruik in 2014. Hiermee hebben wij onze jaardoelstelling om het waterverbruik met 2 tot 5% te reduceren niet gehaald.

Wij verliezen relatief veel water tijdens de waterproductie, daar waar we grondwater onttrekken en geschikt maken voor consumptie. De komende jaren blijven wij dan ook zoeken naar maatregelen om deze verliezen te minimaliseren, bijvoorbeeld door vervanging van zandfilters door meer efficiënte membraaninstallaties.

Het vorig jaar aangekondigde branche-initiatief voor het bepalen van een Nederlandse waterbenchmark is uitgesteld en wordt komend jaar in internationaal verband opgepakt.